SOK-Lohja

 • Kategoria:

  Rakennushistoriaselvitys
 • Tilaaja:

  Lemminkäinen Talo Oy
 • perustiedot:

  Arkkitehti Pauli Lehtisen piirtämä Seutu-Sokoksen tavaratalo valmistui 1959. SOK haluaa purkaa sen uuden liikerakennuksen tieltä.
 • Sijainti:

  Lohja
 • Suoritusajankohta:

  2015

1950-luvun Sokos-tavaratalon ominaispiirteitä ja vaiheita tutkittiin sekä tavaratalon nykytilanne dokumentoitiin ennen purkamista.

Vuonna 1959 valmistunut Seutu-Sokos Lohjan keskustassa edustaa SOK:n ensimmäisen polven tavaratalosukupolvea ja sen suunnitteli arkkitehti Pauli Lehtinen keskusjärjestön rakennusosastolla, missä pyrittiin laadukkaaseen, kestävään ja selkeään rakentamiseen. Ennen tavaratalotoiminnan organisoimista vuonna 1960, osuusliikkeen parissa rakennettiin kymmenkunta tavarataloa. 1960-luvusta tuli Sokos-tavaratalojen kulta-aikaa, jolloin vanhat puurakenteiset keskusmyymälät korvattiin kivirakenteisilla keskustavarataloilla. Tavaratalojen runsas tarjonta kohtasi hyvin kaupungistuvan, autoistuvan ja vaurastuvan suomalaisen kuluttajan tarpeet. Merkittävimmät tavaratalot nousivat suuriin kaupunkeihin. Arkkitehti Pauli Lehtinen profiloitui suurten tavaratalojen suunnittelijaksi.

Kaksikerroksisen rakennuksen toiminnallinen monipuolisuus heijastuu sen ulkomuotoon. Pienimittakaavaisuus on leimaa-antava piirre tavaratalon varhaisimmalle, 1959 valmistuneelle osalle. Se rakennettiin kiinni naapuritaloon osaksi keskustakorttelia. Tavarataloa on laajennettu merkittävästi ensin 1970–1971, jolloin Suurlohjankadun varteen rakennettiin lisää myymälätilaa ja 1984–1987, jolloin rakennuksen pääsiipeä jatkettiin ja rakennusta laajennettiin myös pihalle päin.

Tämän selvityksen tehtävänä on esitellä tavaratalon rakentamisajan kulttuurihistoriallinen viitekehys, suunnittelijat, rakentamisvaiheet, muutokset ja rakennuksen säilyneisyys. Kiinteistön omistaja, Suur-Seudun Osuuskauppa, haluaa rakentaa rakennuksen paikalle uuden liikerakennuksen.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN