Projektit > Rakennushistoriaselvitykset > Pihlajiston ala-aste

Pihlajiston ala-aste

 • Kategoria:

  Rakennushistoriaselvitys
 • Tilaaja:

  Helsingin kaupungin tilakeskus
 • perustiedot:

  Vuonna 1978 valmistunut koulurakennus suunniteltiin tiloiltaan monikäyttöisiksi. Rakennushistoriaselvitys palvelee perusparannushankkeen suunnittelua.
 • Sijainti:

  Helsinki
 • Suoritusajankohta:

  2017

Arkkitehti Osmo Lapon arkkitehtitoimiston suunnittelema, vuonna 1978 valmistunut Pihlajiston koulurakennus suunniteltiin uusien peruskoulu normien mukaisella tilaohjelmalla, joka korosti tilojen monikäyttöisyyttä. Tavoitteena oli muunneltava ja joustava oppimisympäristö, joka antaisi hyvät puitteet pienryhmäopetukselle, ryhmätyöskentelylle ja itsenäiselle opiskelulle.

Pihlajiston ala-asteen pohjaratkaisu on keskikäytävä- ja solun yhdistelmä. Rakennuksessa on ajankohtansa kouluarkkitehtuurille ominaisia piirteitä kuten matala, suorakulmainen rakennusmassa, tasakatto, punatiili julkisivumateriaalina sekä modulijärjestelmään perustuva julkisivusommitelma. Sisätiloissa materiaalit, värit, yksityiskohdat ja erilliset rakennusosat kuten lasiväliseinät, kattoikkunat ja siirtoseinät ovat myös aikakudelle tyypillisiä.

Koulu on säilynyt huomattavan hyvin alkuperäisessä asussaan sekä sisätiloiltaan että ulkomuodoltaan. Rakennuksessa on myös säilynyt runsaasti alkuperäisiä yksityiskohtia ja irtokalusteita. Koulun käyttötarkoitus on vuosien varrella pysynyt samana. Koulu toimii edelleen ala-asteena. Se on alusta saakka myös ollut aktiivisesti  käytössä  kouluaikojen ulkopuolella.

Rakennushistoriallinen selvitys palvelee Tilakeskuksen käynnistämän perusparannushankkeen hanke- ja rakennussuunnittelua. Hankkeen tavoite on tekninen perusparannus, jonka yhteydessä tehdään myös toiminnallisia muutoksia.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN