Projektit > Julkaisut > Autotalo

Autotalo

 • Kategoria:

  Rakennushistoriaselvitys ja historiikki
 • Tilaaja:

  Helsingin Autotalo Oy
 • perustiedot:

  Autotalo oli valmistuessaan 1958 yksi Helsingin moderneimmista liikerakennuksista, joka paalutti Cityn uutta kasvusuuntaa kohti Kamppia.
 • Sijainti:

  Helsinki, Kamppi
 • Suoritusajankohta:

  Rakennushistoriaselvitys 2011, Haastatteluihin perustuva rakennushistoriaselityksen päivitys 2015, Historiikki 2016
Autotalo

Autotalo päivitti talotekniset järjestelmät, pesi kasvonsa, järjesti fillariparkin, paransi palveluitaan ja alkoi kiinnostaa myös uuden sukupolven yrittäjiä.

Autotalo oli valmistuessaan 1958 yksi Helsingin moderneimmista liikerakennuksista, joka paalutti Cityn uutta kasvusuuntaa kohti Kamppia.  Korjausvelasta kärsinyt ränsistynyt liikerakennus korjattiin 2011–2015.

Autotalon rakennuttivat sodanjälkeisen Suomen autokaupan menestyjät Korpivaara Oy ja Veho Oy sekä joukko muita tahoja, kuten kulutustavaroiden maahantuontiliike Trans-Meri,mainostoimisto Taucher ja Primulan leipomo- ja konditoriayritys. Kaksi 12-kerroksista tornia ja kolme kellarikerrosta käsittävä toimistotalo oli aikanaan valtava hanke, jonka etenemistä päivälehdet seurasivat. Sen suunnittelivat arkkitehdit Eino Tuompo ja Veli Valovirta, jotka valitsivat julkisivumateriaaliksi uudenaikaisen alumiinin, varustivat talon uudenaikaisilla teknisillä ratkaisuilla ja verhosivat aulatilat marmoriin ja graniittiin. Toiseen kerrokseen tornien väliin sijansa sai modernin muotoilun huippua edustava ravintola Lido.

Autokaupan myynti siirtyi Kehä III:n tuntumaan 1980-luvulla. 1990-luvun lama houkutteli Autotalon tyhjeneviin tiloihin muun muassa epämääräisiä pubeja. Ränsistynyt kiinteistö ei kiinnostanut hyviä vuokralaisia ja vuokrataso laski. 2010-luvun alussa omistajat päättivät ottaa tilanteen haltuunsa. ”Face lift” -nimellä alkaneesta korjauksesta muotoutui pian perusteellinen taloteknillisten järjestelmien ja turvallisuuden päivityshanke, jolla pyrittiin korostamaan Autotalon omaa ajatonta eleganssia.

Rakennushistoriaselvitys laadittiin 2011 hankeselvitysvaiheessa rinnan arkkitehtisuunnittelun kanssa. Vuonna 2015 koostetussa päivityksessä on haastateltu perusparannus- ja muutoshankkeen keskeisiä toimijoita: omistajaa, pääsuunnittelijaa, rakennuttajakonsulttia ja kaavoittajaa. Historiikki on talon nykyisille ja tuleville käyttäjille suunnattu kirjanen, jonka tarkoituksena on terävöittää Autotalon uutta imagoa.

Erityispiirteet:

1950-luvun liikerakennus ja maanmerkki Helsingin keskustassa.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN