Projektit > Inventoinnit > Annalan huvila

Annalan huvila

 • Kategoria:

  Rakennushistoriaselvitys
 • Tilaaja:

  Helsingin kaupungin tilakeskus
 • perustiedot:

  Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan, vuonna 1830 valmistuneen Villa Annalan, puurakenteisen empirehuvilan, rakennushistoriaselvitys ja inventointi tilanteessa, jossa rakennuksen omistaja vaihtuu.
 • Sijainti:

  Helsinki
 • Suoritusajankohta:

  2016

Annalan huvila sijaitsee Helsingin Vanhassa kaupungissa, aivan Toukolan kaupunginosan pohjoispuolella. Kokonaisuuteen kuuluu päärakennuksen lisäksi joukko huvila-aikaisen toiminnan tarpeisiin rakennettuja palveluskunnan asuinrakennuksia ja erilaisia talousrakennuksia sekä puisto- ja puutarha-alue, joka on lajissaan Helsingin toiseksi vanhin, heti Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan jälkeen. Vastaavan tyyppisiä huviloita kuin Annala rakennettiin Helsingin Kaivopuistoon vuoden 1837 jälkeen.

Villa Anneberg, Annalan huvila, on Gustaf Otto Waseniuksen (1789 – 1852)  rakennuttama ja se valmistui Itäisen Viertotien varteen Helsinkiin 1832. Suunnittelijasta ei ole tietoa. Arkkitehtonisesti hallittu, pieni empire-tyylinen puuhuvila on kuitenkin harvinaisuus niin Helsingissä kuin laajemmin maassamme. Sen tyyli-ihanteena oli antiikin tai renessanssin kalkkikivestä rakennettu, perusmuotoinen vapaasti seisova rakennus. Puuempire imitoi kivirakennuksia – esimerkiksi pystylaudoitus toteutettiin puskusaumoin tai levein vaakapaneloinnein, ja väritys muistutti kivitalon vaaleita kalkkivärisävyjä. Nurkkia ja pilareita korostettiin ottamalla ne irti peruspinnasta ja tasakattovaikutelma luotiin lapekattoja peittävien valepäätyjen ja balustradikaiteiden avulla. Symmetrisyys oli tärkeää ja sen saavuttamiseksi esimerkiksi julkisivussa käytettiin valeikkunoita.

Rakennushistoriallinen inventointi kohdistui Annalan vanhaan päärakennukseen. Muut rakennukset ja puutarha rajattiin työn  ulkopuolelle. Suojellulle rakennukselle etsitään uutta käyttötarkoitusta ja omistajaa. Tämän rakennushistoriallisen inventoinnin tarkoituksena on tuottaa aineisto, jonka perusteella Annalan suojelun kohdistumista voidaan arvioida tulevassa muutos- ja korjaushankkeessa.

Oman erityisen haasteen selvitystyön etenemiselle asetti se, ettei kohteesta ole laadittu varsinaisia muutos- ja rakennuslupakuvia.  Ainoat löytyneet piirrokset ovat yksinkertaiset pohjapiirrokset ja julkisivukuvat vuosilta 1916–17 sekä mittauspiirrokset 1980-luvulta.

Erityispiirteet

Helsingin vanhin puurakenteinen empire-tyylinen kesähuvila, joka on säilynyt kokonaisuutena ympäröivine puistoineen.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN