Projektit > Julkaisut > paimiosanatorium.fi

paimiosanatorium.fi

 • Kategoria:

  Verkkosivusto
 • Tilaaja:

  Marianna Heikinheimo
 • perustiedot:

  Paimiosanatorium.fi -nettisivusto sisältää yleistajuisen artikkelin Alvar Aallon kuulun parantolan arkkitehtuurista suomeksi ja englanniksi ja runsaasti aiheeseen liittyviä dokumentointivalokuvia. Sivustolle on koottu linkkejä Marianna Heikinheimon aihetta käsitteleviin muihin julkaisuihin.
 • Sijainti:

  Paimio
 • Suoritusajankohta:

  2014

Paimion parantola on eräs sotien välisen modernismin kansainvälisesti tunnetuimmista rakennuksista, jota pidetään myös arkkitehti Alvar Aallon läpimurtoteoksena.

Suomen tuberkuloosiparantolan eli Paimion parantolan rakennuslautakunta kutsui “Herroja Arkkitehteja kilpailuun piirustusten laatimista varten sanotulle parantolalle, johon tulee 184 sairassijaa.” Alvar Aalto voitti avoimen kilpailun ja parantolan rakennushanke käynnistyi pian kilpailun ratkaisemisen jälkeen.

Nuoren arkkitehtipariskunnan, Aino ja Alvar Aallon, ajatusmaailma kehittyi lyhyessä ajassa. Vuonna 1928 valmistunutta vaatimatonta Alajärven kunnansairaalaa on vaikeaa ymmärtää saman toimiston suunnittelemaksi, kuin seuraavana vuonna ratkenneen Paimion parantolan yleisen arkkitehtikilpailun voittoisaa ehdotusta. Aaltojen muutto Turkuun vuonna 1927 vei pariskunnan merkittävien avantgardistiarkkitehtien piiriin. Turku ja sen mahdollistamat kansainväliset kontaktit vaikuttivat Aaltojen käsityksiin asumisesta, kodista ja arkkitehtuurista. Muutto uuteen ympäristöön voidaankin nähdä myös henkisenä matkana uusien virikkeiden ja arkkitehtonisten ideoiden pariin.

Paimion parantolan suunnittelutehtävä merkitsi uutta luotaaville nuorille suunnittelijoille mahdollisuutta testata omaksumiaan ajatuksia käytännössä. Erikorkuisine rakennussiipineen, monine pihoineen ja osineen Paimion parantola muistutti pientä kaupunkia. Parantolan julkisivun nauhamaiset teräsikkunat ja hissin mekaaninen liike korostivat liikkeen vaikutelmaa. Aaltojen teräsbetoniarkkitehtuuri vastasi parantoloille yleisesti asetettuihin vaatimuksiin hygienian, ilman ja auringonvalon osalta. He mielsivät potilashuoneen minimiasunnoksi, mikä inspiroi heitä kehittämään pieneen tilaan sopivia liikuteltavia ja kiinteitä huonekaluja. Käyttöesineiden niukka muotoilu viesti arkkitehtien arvostavan teollisesti valmistettujen esineiden muotokieltä. Paimion parantolan hankkeessa yhteistyö Alvar Aallon ja huonekalutehtailija Otto Korhosen välillä syveni ja johti autonomiseen prosessiin, huonekaluihin liittyvien teknisten innovaatioiden patentoimiseen.

Erityispiirteet:

Sivustolla on linkki Marianna Heikinheimon väitöskirjaan Architecture and Technology: Alvar Aalto’s Paimio Sanatorium, joka on julkaistu Aalto-yliopiston väitöstutkimusten sarjassa.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN