Projektit > Julkaisut > Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kortteli

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kortteli

 • Kategoria:

  Juhlakirja
 • Tilaaja:

  Kaivopiha Oy
 • perustiedot:

  Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistöt sijaitsevat Helsingin ydinkeskustassa. Juhlakirja kokoaa vaiheet yksiin kansiin.
 • Sijainti:

  Helsinki, Kluuvi
 • Suoritusajankohta:

  2006

Tämän työn kohteena ovat Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan omistamat kiinteistöt Soopelin korttelissa. Ylioppilaskunnan historia Soopelin korttelissa alkaa vuodesta 1870, jolloin Vanhan ylioppilastalon tontti tuli sen omistukseen. Tarkastelu rajautuu nykypäivään.

Ensimmäinen luku käsittelee korttelin keskeistä sijaintia ja sen rakentumista eri vuosikymmenillä. Sisältöä on elävöitetty historiallisilla valokuvilla ja kartoilla. Mielenkiintoisen lisänsä tarkasteluun tuovat eri vaiheissa esitetyt visiot tulevasta kehityksestä. Esimerkiksi vuonna 1939 pidetyn arkkitehtikilpailun kaikissa palkituissa töissä Vanha ylioppilastalo esitettiin purettavaksi. Ajat ovat muuttuneet; nykyään juuri korttelin monet ajalliset kerrostumat tekevät sen mielenkiintoiseksi ja tuovat sille historiallista syvyyttä. Työn toinen osa esittelee Ylioppilaskunnan kiinteistötoimintaa 1950-luvulta nykypäivään: Ylioppilaskunnan päätöksentekoa, liiketilojen vuokralaisia ja Keskustakiinteistöprojektia. Tämän selvityksen keskeistä sisältöä ovat asianosaisten haastattelut. Kolmas luku käsittelee Kaivotaloa, 1950-luvun uusia toimisto- ja liikerakennuksia yleisesti sekä Helsingin keskustan suurimpia tavaratalohankkeita. Kaivotalo kuuluu arkkitehtonisen edustavuutensa, keskeisen sijaintinsa ja kokonsa puolesta 1950-luvun liikepalatsien lippulaivojen joukkoon.

Erityispiirteet:

Yhden omistajan pitkä kiinteistöhistoria yhdessä korttelissa kattaa useiden rakennusten ja erilaisia vaiheita.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN