Projektit > Kulttuuriympäristö > Stora Enson pääkonttori

Stora Enson pääkonttori

  • Kategoria:

    Rakennushistoriaselvitys ja konsultointi
  • Tilaaja:

    Stora Enso Oyj ja Westinvest First Kanavaranta Oy
  • perustiedot:

    Stora Enson pääkonttori on Alvar Aallon suunnittelema toimistorakennus Presidentinlinnan naapurissa. Se on nykyisin suojeltu rakennussuojelulailla.
  • Sijainti:

    Helsinki, Katajanokka
  • Suoritusajankohta:

    2006 ja 2008–2010

Stora Enson pääkonttori on Alvar Aallon suunnittelema toimistorakennus, joka sijaitsee Esplanadien ja Kauppatorin näkymäpäätteenä. Vuonna 1962 valmistuneen liikerakennuksen sisätilat ovat poikkeuksellisen loistokkaita. Monipolvinen suojeluhanke oli ollut vuosia vireillä vaiheessa, jossa rakennushistoriaselvitys tilattiin Ark-byroolta. Rakennuksen omistaja halusi selvityksen tekijäksi viranomaisista ja julkisesta rahoituksesta riippumattoman tahon.

Vaalea marmorijulkisivu oli huonossa kunnossa. Sen korjaamista alkuperäistä materiaalia käyttäen pidettiin teknisesti kestämättömänä ratkaisuna, johon päätyminen johtaisi omistajan kannalta kohtuuttoman kalliiseen korjauskierteeseen. Omistaja piti julkisivua myös turvallisuusriskinä. Työssä tarkasteltiin julkisivumateriaalin vaihtoehtoja suojeluarvojen kannalta. Finlandia-talon katolla suoritettujen marmorin rasituskokeiden tuloksena oli kuitenkin saatu selville, että kiven kestävyyteen vaikuttaa ensisijaisesti sen kiderakenne: amorfisen rakenteen omaava marmori kestää suomalaista säätä paremmin kuin sellainen, jonka kivirakenne on säännöllinen.

Toinen keskeinen kysymys oli sisätilojen suojelutarpeen määrittely. Rakennushistoriaselvitys osoitti, että Aalto oli tarkoittanut toimistotilat joustaviksi ja esimerkiksi väliseinät oli tehty elementtirakenteisina. Selvityksen tuloksena syntyi näkemys sisätilojen kulttuurihistoriallisesta arvosta.

Rakennushistoriaselvityksen laatimisen jälkeen rakennus vaihtoi omistajaa ja uusi omistaja käynnisti muun muassa Ark-byroo apunaan prosessin, jonka tuloksena rakennus suojeltiin rakennussuojelulain nojalla siten, että pelisäännöt ovat mahdollisimman selkeät.

Erityispiirteet:

Stora Enson pääkonttori on yksi Aallon poleemisimmista töistä, joiden julkisivuista on keskusteltu siitä lähtien kun Theodor Höijerin suunnittelema Norrménin talo purettiin sen tieltä 1960-luvun alussa.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN