Projektit > Inventoinnit > Agronomitalo

Agronomitalo

 • Kategoria:

  Rakennushistoriaselvitys
 • Tilaaja:

  Suomen Agronomiliitto ry
 • perustiedot:

  1901 valmistunut kokonaistaideteos on Armas Lindgrenin, Herman Geseliuksen ja Eliel Saarisen voimannäyttö suomalaisen asuntoarkkitehtuurin saralla.
 • Sijainti:

  Helsinki, Kaartin kaupunki
 • Suoritusajankohta:

  2013–2014

Vuonna 1901 valmistunut Herman Geseliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen suunnittelema viisikerroksinen kaupunkikivitalo edustaa suomalaisen asuntoarkkitehtuurin alkua. Uudenlaiselle ilmaisulle tunnusomaisia piirteitä olivat yhtenäiset julkisivupinnat, parvekkeet, tornit ja erilaiset ulkonemat niissä kohdissa, missä asunnon mukavuus niitä vaati. Myös sisätilat suunniteltiin kokonaisvaltaisesti ristiholveineen, kattomaalauksineen, panelointeineen, vuolukiviuuneineen, värikkäine lyijylaseineen sekä poikkeuksellisesta käsityötaidosta kertovine ovien, ikkunoiden ja kaiteiden yksityiskohtineen. Tämä komea jugend-kulmatalo torneineen ja suomalaisista mytologiasta kumpuavine aiheineen edusti selkeää murrosta aikaisempaan tyyliin, uusrenessanssiin nähden. Sen ratkaisuissa pyrittiin käyttämään suomalaisia raaka-aineita. 1900-luvun taitteessa sortokauden jatkuessa suomenmielinen yläluokka ilmaisi poliittisia mielipiteitään arkkitehtuurin keinoin.

Asuinrakennuksena Fabianinkatu 17 liittyy helsinkiläisten kaupunkikivitalojen jatkumoon. Pääkaupunki vaurastui ja väkiluku kasvoi nelinkertaiseksi 1870–1910. Keskustassa alettiin rakentaa entistä tiiviimmin. Vanhemmat puurakennukset ja matalammat kivirakenteiset talot korvattiin uusilla kaupunkikivitaloilla, joita pidettiin paloturvallisina ja edustavina. Helsingin keskustan vallitsevaksi mittakaavaksi vakiintui viisi tai kuusi kerrosta ja keskustan kaupunginosat rakennettiin melko ahtaiksi umpikortteleiksi.

Agronomitalo muuttui vähitellen toimistotaloksi. Asuin- ja liikerakennuksen käyttötarkoitus määriteltiin liikerakennukseksi 1990-luvun asemakaavassa. Omistaja halusi nyt tutkia mahdollisuutta palauttaa huoneistoja jälleen asunnoiksi, jolloin sisätilojen tarkastelun tarve nousi keskeiseksi. Nyt tehdyssä selvityksessä sisätilojen inventointi ja dokumentointi saivat suuren painoarvon. Talon kymmenet, osittain ainutkertaiset jugend-uunit inventoitiin ja luokiteltiin.

Erityispiirteet:

Agronomitalo on poikkeuksellisen hieno ja kokonaisvaltaisesti suunniteltu taidekäsityön ja arkkitehtuurin kokonaistaideteos, jonka korjaus- ja muutostöissä kulttuurihistoriallisia arvoja on vaalittava huolellisesti.

Muita projekteja
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN