Domus Academica

 • Kategoria:

  Käyttötarkoituksen muutos
 • Tilaaja:

  HYY Kiinteistöt
 • perustiedot:

  Helsingin keskustassa sijaitsevan seitsemänkerroksisen 1968 valmistuneen opiskelija-asuntolan kahden alimman kerroksen muuttaminen hostelliksi.
 • Sijainti:

  Helsinki
 • Suoritusajankohta:

  2009–2011

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta rakennutti sodan jälkeen neljä opiskelija-asuntolaa Leppäsuolle Helsingin keskustan tuntumaan. Viimeisin eli d-talo valmistui 1968 ja sen suunnitteli arkkitehti Pauli Salomaa. Osa opiskelija-asuntojen kokonaisuudesta on nykyisin suojeltu asemakaavassa.
HYY Kiinteistöt oli kunnostanut Leppäsuon asuntoloita yksi kerrallaan ja tilasi d-talon korjaussuunnitelman Ark-byroolta 2009.
Kaikki taloteknilliset järjestelmät, sisäpinnat ja sisustukset uusittiin. Elementtijulkisivujen kuntotutkimuksessa ilmeni, että betonikuori oli karbonatisoitunut ja elementtien kiinnikkeet olivat huonossa kunnossa. Julkisivu toteutettiin kevyenä rapattuna levyjulkisivuna. Lisävaativuutta teknisesti kestävän ja ulkonäöltään sopivan korjaustavan löytämiselle toi rakennuksen sijainti keskustan alueella. Maantason kokoontumistila muutettiin liikehuoneistoksi ja katutasoon avattiin uusi ikkunanauha. Ullakkotilan vajaakäyttöiset varastotilat muuntuivat asukkaiden yhteistilaksi ja kattoterassiksi.
Talo jatkaa toimintaansa lukukausien ajan opiskelija-asuntolana ja kesäisin hostellina. Materiaalivalinnoissa painotettiin kulutuskestävyyttä ja toisaalta talon alkuperäisiä materiaaliratkaisuja. Korjauksen myötä talon asumisviihtyvyys nousi nykyvaatimusten mukaiseksi. Jokaiseen kerrokseen suunniteltiin yksi liikuntaesteisille mitoitettu parvekkeellinen asunto. Asuntojen typologiaa monipuolistettiin yhdistämällä joistakin yksiöistä perheasuntoja. Pienasuntojen elintilan suunnittelu yksityiskohtineen oli arkkitehtuurisuunnittelun keskeisin tehtävä. Käytävillä ja porrashuoneissa säilytettiin 1960-luvun henkeä.