Projektit > Arkkitehtisuunnittelu > Vainiolan perusparannus

Vainiolan perusparannus

  • Kategoria:

    Arkkitehtisuunnittelu
  • Tilaaja:

    A. Ahlström Osakeyhtiö
  • perustiedot:

    Alvar Aalto modernisoi Noormarkun ruukin tilanhoitajan asunnon 1940-luvulla. Asuntolaksi muuttunut rakennus päivitettiin pienoishotelliksi säilyttäen kohteen erityispiirteet.
  • Sijainti:

    Pori, Noormarkku
  • Suoritusajankohta:

    2009–2011

Vainiola, entinen tilanhoitajan asuinrakennus, on osa kansallisesti merkittävää Noormarkun ruukkimiljöötä. Sen puistomaisessa ympäristössä sijaitsee vanhan sahan ja asuinrakennusten lisäksi useita arkkitehtonisesti arvokkaita rakennuksia, joista Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea (1939) on kansainvälisestikin yksi modernin asuntoarkkitehtuurin keskeisimpiä helmiä. Aallon suunnittelun jälki näkyy myös Vainiolan rakennuksessa: 1890-luvulla näkyvälle paikalle joen rantaan rakennettu kertaustyylinen asuinrakennus modernisoitiin 1940-luvulla, jatkosodan aikaan, Aallolta tilattujen suunnitelmien mukaan. Toteutunut työ on listattu Aallon työluetteloon.

A. Ahlström Oy, joka on omistanut ruukin alueen 1870-luvulta lähtien, kehittää tätä kulttuurihistoriallisesti merkittvää ympäristöä matkailukohteena ja yritystapahtumien tapahtumapaikkana. Tilaaja kääntyi Ark-byroon puoleen, koska toimistolle on karttunut osaamista Aallon suunnittelemien kohteiden parissa muun muassa Viipurin kirjaston korjaustöiden suunnittelussa. Vainiolassa suunnittelun lähtökohdaksi valittiin Aallon kädenjäljen vaaliminen samalla, kun rakennukset kunnostettiin ajan vaatimustasoa vastaaviksi hotelli- ja kokoontumistiloiksi. Sisätiloissa suurin muutos oli rakennuksen paloturvallisuuden nostaminen P2-luokkaan. Majoituskapasiteettia lisättiin ottamalla käyttöön aiemmin kylmää ullakkotilaa sekä siirtämällä keittiön paikkaa. Erillisten kylpyhuoneiden rakentaminen jokaisen huoneen yhteyteen paransi mukavuutta.

Hyvässä yhteistyössä tilaajan, suunnittelijan ja viranomaisten kesken tavoitteet onnistuttiin toteuttamaan Aallon keskeisiä tilaratkaisuja ja huolella suunniteltuja muun muassa japanilaisvaikutteisia yksityiskohtia vaalien ja talon henkeä kunnioittaen. Erilliseen liiterirakennukseen sijoitettiin tupa, sauna ja pesutilat siten, että rakennuksen rouhea tunnelma säilyi.
Toimeksiantoon kuului myös sisustussuunnitelman laatiminen. Vintage-henkinen sisustus toteutettiin käyttämällä mahdollisimman paljon vanhoja Artekin kalusteita talon omista varastoista. Aikanaanhan jopa Artekin tehdas on toiminut Noormarkussa, joten vaihtoehtoja riitti!

Erityispiirteet:

Vintage-henkinen sisustus toteutettiin käyttämällä mahdollisimman paljon vanhoja Artekin kalusteita talon omista varastoista.

Muita projekteja
  • Suvelan korjausrakentamis- ja perusparannusohje
    Lue lisää
  • Harjavallan sairaalan uusiokäyttö
    Lue lisää
  • Rauman sairaalan ideasuunnitelma "Blåsbacka"
    Lue lisää
PALAA TAKAISIN REFERENSSEIHIN